Makanan Fav
kalini aku nak sembang makanan fav aku lakk haaa jom..
Lasagna
Oleh: Aku sendiri
Bakar setengah jam dalam oven 180 degree dalam 30 minit. selepas dikeluarkan dari oven, biarkan dalam 10 - 15 minit sebelum dihidangkan.
lasagna cheese |
mehh aku share sikit resepi nak buat menatang ni ...
Lasagna
Oleh: Aku sendiri
Bahan bahan:
Keping lasagna secukupnya
Keping lasagna secukupnya
Kuah merah (sama spt membuat kuah spaghetti bolognese):
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
sedikit cili kisar, jika suka pedas
Daging cincang
1 botol sos prego
Sedikit black pepper
Mushroom (atau apa apa yg suka)
Italian herbs
Fresh or dry parsley
Fresh or dry parsley
Garam dan serbuk perasa
Masuk olive oil. Tumis bawang besar, bawang putih. Masuk cili kering sikit dan daging cincang. Bila daging agak masak, masukkan sos prego, sedikit black pepper, mushroom, perasa Italian herbs dan garam. Sesuaikan rasa dan kepekatannya.
Kuah putih
4 sudu besar Majerin
6 sudu besar tepung gandum
500 ml susu full cream (apa apa susu pun boleh)
2/3 grated cheddar cheese (optional)
2/3 grated cheddar cheese (optional)
Panaskan majerin, bila cair masukkan tepung gandum, kacau sebati hingga tepung keperangan. Masukkan susu. Masuk garam, black pepper dan grated cheddar cheese (tak letak pun tak apa, tak ada beza rasa with or without cheese). Kacau sampai pekat. Kuah jangan terlalu pekat, biar cair sikit supaya tak kering bila dibakar
Cara cara
Keping lasagna tu rendam dg air panas. Bila dah lembut atur dalam dulang acuan. Bubuh sos merah, sos bubuh putih, tabur cheese parut dan mozarela secara berselang seli.
Susun kepingan lagi dan seterusnya. Lapisan atas sekali mestilah kuah putih sebelum ditabur dengan cheese.
Susun kepingan lagi dan seterusnya. Lapisan atas sekali mestilah kuah putih sebelum ditabur dengan cheese.
Bakar setengah jam dalam oven 180 degree dalam 30 minit. selepas dikeluarkan dari oven, biarkan dalam 10 - 15 minit sebelum dihidangkan.
haa dah tu je ahh resepi dia so kalau nak try tu share sikit dengan aku nak rasa sikit hahah kk rak luu
Comments
Post a Comment