MAKANAN BUGIS
Assalamualaikum dan Salam covid-19 sahabat-sahabat semua. Kali ni aku nak cerita pasal makanan traditional orang memandangkan aku ni orang bugis, Dari atok, nenek belah mak bapak aku semua orang bugis. Untuk info, dekat kampung aku dekat area Pontian, Johor masih lagi ada sebilangan kecil masyarakat bugis yg tinggal disini. So, let's go.
Makanan tradisional bugis yg masih popular sehingga ke harini ada dua. Yang pertama burasak dan kedua lepat loeh. Kedua-dua makanan ini sering dijamu pada Hari Raya. Jaranglah aku nampak orang makan burasak masa Hari bukan Hari Raya.
Nak buat dua2 makanan ni mengambil masa yg agak lama. Cara masak burasak dgn lepat loeh dua2 nya sama. Apa yg lain, burasak adalah nasi tapi lepat loeh adalah pulut. Untuk burasak, nasi yg telah dimasak mestilah dibungkus dgn daun pisang dlm bentuk segi empat. Bila dah buat 6 bungkus burasak, ikat keenam-enam bungkusan tersebut dalam satu bungkusan besar serta dibalut dgn daun pisang. Cara sama juga dipakai untuk lepat loeh cuma lepat loeh dibungkus dlm bentuk segi tiga prism.
Lps dah bungkus semua, rebus dlm air panas lebih kurang 8 jam dlm periuk besar .
Mcm Hari Raya aidiladha Hari tu aku rebus pkul 7 pgi pastu keluarkan dlm pkul 2 lebih camtu. Lagi lama rebus lagi than lama burasak tu. Selalunya ia akan basi dlm 4 hingga 5 Hari.
Masyarakat bugis dikampung aku acapkali menghidangkan burasak dan lepat loeh bersama-sama dgn daging masak kicap, ayam kampung masak lemak, ayam masak merah dan banyak lagi. Ini yg selalulah tiap2 kali ada Hari Raya.
Yang ni pula gmbar burasak. Selalu aku makan dgn daging masak kicap dgn ayam masak merah.
Itu saja. Thanks.
Comments
Post a Comment